Hakkımızda
Ege Üniversitesinde ileri teknolojik Aşı Araştırma Geliştirme çalışmaları 2007 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı bünyesinde yer alan Aşı Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarında başlatılmıştır. TÜBİTAK ve BAP projelerinden alınan 3 milyon TL üzeri destek ile altyapısı kurulmuş olup viral ve paraziter enfeksiyon ajanları yanında kansere karşı da aşı araştırma ve geliştirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kurulduğu günden bu yana aşı Ar-Ge konusunda çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştirilmiştir. Ayrıca araştırma ekibimizin yurtdışı (SCI) ve yurtiçi dergilerde aşı Ar-Ge konusunda yayınlanan çok sayoda yayını, çeşitli kongre ve sempozyumlarda sunulmuş bildirileri ve uluslararası patenti bulunmaktadır. Aşı Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı bu özellikleri ile yurdumuzda bir ilki oluşturmuştur. Bunların yanında Aşı Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı araştırmacıları yurdumuzda ilk defa Aşı Bilimi Derneğini 2014 yılında kurmuş ve yurtiçi ve yurtdışından ortalama 200 araştırmacının katılımı ile 2015, 2018, 2020 yıllarında Aşı Bilimi Kongreleri gerçekleştirmiştir. Araştırma grubumuz geliştirdiği test yöntemleri ile birçok üniversite ve sanayi projelerinde de ortaklık yapmaktadır.
Ege Üniversitesinde TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında desteklenen iki proje ile disiplinler arası aşı geliştirme çalışmaları daha da gelişmiştir. Bunlardan ilki 1,5 milyon TL bütçe ile desteklenen 18AG020 numaralı “COVID-19'a Karşı Hızlı DNA Aşısı Geliştirilmesi” projesi olup 28 Nisan 2020 tarihinde başlatılmıştır. İkinci proje ise 20 milyon TL bütçeli “Pandemik ve Mevsimsel Influenza’ya karşı Evrensel Grip Aşısı Geliştirilmesi” projesi olup Mayıs 2021 tarihinde başlamıştır.
Aşı Çalışma Grubumuz, var olan Aşı Ar-Ge deneyiminden yola çıkarak 2021 yılında Üniversitemizde “Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE AGEM)” kurmuştur. EGE AGEM, araştırmacıların aşı konusunda multidisipliner araştırmalar yapmalarına, insan ve hayvan sağlığına yönelik yeni ürünler piyasaya sürmelerine olanak sağlamaktadır. Bu merkezde ayrıca “aşı geliştirme boru hattı” konseptinde araştırmacı ve personel yetiştirmek üzere tasarlanmış “Aşı çalışmaları” adlı bir lisansüstü program da bulunmaktadır.